My Recipe : Kek Keju Pisang Lapis Span
Bahan-bahan
1 biji kek span-belah kepada 3 bahagian
Kek keju pisang
250gm krim keju
200gm krim putar
110gm gula kaster
45gm coklat masak-cairkan
3 sudu serbuk gelatin
1/2 cawan air panas
2 cawan pisang lenyek
1 1/2 sudu kecil esen pisang-pilihan
Bahan hiasan
Buah pisang-hiris
Kacang pecan
Serbuk koko
Cara membuat
- Untuk membuat kek keju, pukul krim keju dengan gula.
- Kemudian larutkan gelatin dengan air panas sehingga sebati dan menjadi jernih, licin dan tiada ketulan gelatin.
- Masukkan coklat dan pisang. Kacau dengan pantas dan sebati.
- Masukkan gelatin dan kacau dengan pantas sehingga sebati.
- Letakkan lapisan pertama kek span dalam acuan. Tuang kek ke cmju pisang setebal lebih kurang 15-20 cm. Kemudian tutup dengan lapisan kedua. Sambung proses sehingga lapisan kek span yang terakhir. Tutupkan atas kek span dengan aduanan kek keju pisang.
- Sejukkan dalam peti sejuk sehingga kek set@ keras.
- Boleh lah dikeluarkan dan potong untuk hidangan.
- Hiaskan dengan bahan hiasan mengikut kreativiti anda.
No comments:
Post a Comment